Plantering av kaktus

kaktus

När jag var liten brukade jag alltid gå till kaktusavdelningen när mamma köpte blommor. De var spännande med alla taggar, och gulliga eftersom de ofta var i miniformat. Jag hade en på mitt rum, den borde jag själv kunna hålla i liv tänkte både jag och min mamma. Men, det är klart att den dog, gröna fingrar hade jag inte på den tiden. Jag minns när jag “råkade” komma åt den och de där minitaggarna fastnade överallt i fingrarna. Vissa stickor var så små att det tog flera dag innan de försvann.

Vad har ni för erfarenheter av kaktusar?

kaktusplantering

För att plantera kaktusen lätt använder jag ett vaxpapper. Handskar tänker ni kanske kunde vara ett alternativ? Jo men de jäkla taggarna vill gärna igenom handskar också. Så vaxpapper rekommenderar jag. Tippa kaktusen mot vaxpappret och lirka av innerkrukan. Ta hjälp av vaxpappret för att få stöd när du planterar ner kaktusen. Lätt som en plätt!

kaktus i vit kruka

Kaktusarna trivs bra inomhus, men på sommaren kan de stå ute. Om man vill att de ska växa till sig ska de plantera om i lite större krukor med kaktusjord (eller blanda till en sandjord själv). Deras rotsystem är grunt  och brett så de kan med fördel planteras i grundare krukor. Tänk bara på att plantera i en kruka med dräningshål, eller var jäkligt nog med att inte övervattna. Annars är det inte så mycket att pyssla med. Vattna sällan och lite, de tål inte att stå i vatten. Easy peasy!

kaktus

De flesta som inte gillar kaktusar tror jag har sett dem i fel sammanhang. Jag kan hålla med om att de då kan se rätt trista ut. Men till oss kommer det komma hem fler kaktusar. De ska grupperas och mjukas upp med en pastellfärgad vårig blomma. Dessutom är de ju ett ypperligt sätt att lära sitt barn att inte pilla på allt… eh jag menar ta hand om något lättskött. Tror ni jag kan lyckas hålla de vid liv nu när jag blivit äldre och förhoppningsvis ansvarsfull?

kaktus suckulenterBlommor och krukor från Blooming design, förutom de vita krukorna som är från okänt ställe. Kannan med ranunklar är från Linnefors krukmakeri

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *