Recept på god äppelpaj

äppelpaj

På väg från ett lunchmöte på stan träffar jag på en vän. Vi pratar lite kort innan både hon och jag ska skynda vidare. Hur man mår, vad man gör, hur bakandet går, fikatips osv. Hon började berätta om en äpplesort som hon gör event för. Kanzi heter den.

Kanziäpple

Kanzi är en korsning mellan två äpplesorter, det saftiga Gala-äpplet och det syrliga Braeburn. De är större än vanliga äpplen och trevliga att äta som de är. Jag är ingen äppleexpert, men jag gillar det. Saftigt och krispigt. Fortfarande är det dock så att jag föredrar och köper jag ekologiska och svenska äpplen.

Ett snabbstopp på min väns kontor senare kom jag hem med nio äpplen i en påse. Jag skrek till min karl att HÄR SKA DET BLI ATT BAKA! Tre äpplen gick åt första kvällen när jag bakade sockerkakor med äpplebitar, och fyra äpplen behövdes till äppelpajen. Ska vi gå över till det viktigare ämnet nu kanske? Äppelpajen?

äpplepaj

En enkel paj, som jag hade höga ambitioner för när det gällde utformade av locket. Men det blev inte som jag tänkt mig, eftersom man måste jobba snabbt med degen. Mitt lockidé krävde mer tid med detaljerna och degen blev snabbt för mjuk. Så det slutade i ett enkelt gallerlock. Men den idén jag hade från början ska jag jobba vidare med, så jag ber att få återkomma där.

vaniljsås

Vaniljsåsen som jag vispade ihop är också en enkel historia. Hemligheten ligger i sjudningen och det ständiga vispandet. För experterna kan jag meddela att jag strax efter bilden ovan togs bytte ut vispen mot en plastvisp (jag multitaskade vispandet med att fläta min dotters hår). Anledningen till att man ska ha en plastvisp är att det annars finns en risk att vaniljsåsen blir grå, inte så aptitligt.

Pajen och såsen åkte ner i min korg och jag hoppade snabbt och smidigt som en panter upp på cykeln. Ett ihärdig trampande och 5 minuter senare är jag på kontoret och kan servera min kollega Katarina en ljummen äppelpaj till förmiddagsfikat. På det sättet fjäskar jag.

äppelpaj

 

God äppelpaj
 
En lagom söt äppelpaj med en touch av kanel (ja, en touch). Serveras med en enkel vaniljsås, och annars rekommenderas vaniljkesella.
Författare:
Serverar: 6
Detta behöver du
Pajdeg
 • 3 dl vetemjöl
 • ½ dl florsocker
 • 150 g smör
 • 1 ägg
Pajfyllning
 • 4 st större äpplen (här Kanzi)
 • saft från ½ citron
 • 50 g smör
 • 3 msk strösocker
 • ½ msk kanel
Vaniljsås
 • 1 ägg
 • 1 msk socker
 • 1 msk potatismjöl
 • 2 dl vispgrädde
 • 2 dl mjölk
 • 2 msk vaniljsocker
Så här gör du
Pajdeg:
 1. Sätt ugnen på 175°C.
 2. Tärna det kalla smöret.
 3. Lägg ner alla ingredienser till degen i en hushållsmaskin.
 4. Mixa kort, bara tills allt är mixat till en grynig massa.
 5. Ta ⅓ av degen och lägg i en påse i kylskåpet.
 6. Tryck ut resten av degen i en pajform.
 7. Ställ in pajformen i kylen.
Fyllning:
 1. Skiva äpplen i tunna klyftor utan kärnhuset.
 2. Lägg äppelskivorna i en skål och tillsätt citronsaften, strösockret och kanelen.
 3. Blanda försiktigt.
 4. Stek äppelskivorna med smöret i stekpanna så de blir lite mjuka och får fin färg.
 5. Låt de svalna något.
Montering:
 1. Ta fram pajformen ur kylen och fyll formen jämnt med de stekta äpplena.
 2. Ta fram resterande deg ur kylen och skapa locket till pajen.
 3. Kavla ut till ett runt lock (med hål) eller gör galler.
 4. Locket kan med fördel penslas med ett uppvispat ägg för att få fin yta, särskilt om det är ett mer täckande lock.
 5. Grädda pajen i ugnen ca 35-40 min tills den är gyllene.
Vaniljsås
 1. Blanda allt utom vaniljsockret i en kastrull.
 2. Låt såsen sjuda på spisen och vispa hela tiden (med en plastvisp).
 3. När såsen tjocknat tas den från plattan och hälls ner i ett skål.
 4. Låt såsen svalna lite och vispa lite då och då.
 5. När den blivit ljummen tillsätts vaniljsockret.
 6. Ställ såsen kallt tills den ska serveras med den ljumna äppelpajen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *