Spontanmiddag på Gyllene Uttern

gyllene uttern 1Gårdagen var ganska så fantastisk, trots min brist på sömn senaste nätterna klarade jag mig utan att somna ståendes. Men det är inte den bedriften jag syftar på.

Jag och Emma åkte till Göteborg för att fotografera en fin liten studentlya. Väl framme i Göteborg, efter att ha skriksjungit i bilen hela vägen dit, åt vi en bit mat på en bistro. Bistron hade inte egentligen öppnat och hade ingen meny redo kl 10.00, men de styrde upp fina mozarella och parmesanmackor som svaldes med färskpressad mango och apelsinjuice. När vi ätit färdigt, nöjda som bara den, så får vi två nybakade croissants med lite kanel på. Bara sådär. Normal är jag ingen croissantmänniska, men när de kommer precis ut ur ugnen med ånga som desperat smiter ut när jag bryter den, då blir även jag croissantfrälst. Plus när de är gratis.

Den andra matupplevelsen var en jäkla smakresa. På vägen hem timeade det in sig bra med en middag på Gyllene Uttern utanför Gränna, precis vid E4an. Gyllene Uttern är faktiskt där jag gifte mig, och vi valde det mycket på grund av att deras mat är så himlans bra. Emma hade inte varit där på 100 år, så hon var peppad. Ska vi gå över till maten?

gyllene uttern 2
När jag skulle beställa min mat kunde jag inte sluta le och fnittra. Det var faktiskt så att jag hade tårar i ögonen när jag beställde, för jag var så glad och förväntansfull på maten. Till förrätt åt jag Toast Skagen på surdegstoast med dillvinegrette, löjrom, citron, melisse och krasse. Emma tog Grillad Svensk Sparris med bakad blomkål, blomkålscreme, rädisor, vårlök, rödlök hyvlad lagrad ost och ramslöksolja.

gyllene uttern 3Det vegetariska alternativet på menyn valde jag. Quinoabiffar med silverlök, morötter, confiterad potatis, ramslökspesto och getostcreme. Sparrisen fick jag som extra grej. Älskar svensk sparris! Quinoabiffarna ska jag prova att göra hemma. Grymma!

gyllene uttern 4Emma tog en fiskigare rätt. Halstrad kummel med rädisor, vaxböna, romansallad, dillfrön, confiterad bakpotatis, friterat potatisskal tillsammans med syrlig sås med äpple, pepparrot och ängsyra. Hennes kommentar var i princip “Den här maten är inte verklig, det är så jäkla gott”. 

gyllene uttern 5Väldigt mätta och oerhört nöjda, kände vi att vi ändå måste ta en efterrätt. Men bara en liten att dela på, som en fin avslutning på en bra roadtrip-dag. Valet föll på Grennasuisse som består av päronglass, polkamaränger, chokladsås, banankräm och lättvispad grädde. Det var så perfekt. Gyllene Uttern är en av mina favoritrestauranger när det gäller maten, kanske inte inredning. Då tänker jag att jag ändå har ätit på många restauranger lite runt om i världen.

gyllene uttern 6

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *